De geheime oplaatplaats…

Zoals we an aangekondigd hebben zullen er dit jaar enkele spelelementen wijzigen. De meest belangrijke daarbij is dat de ballon niet meer opgelaten zal worden bij het K.N.M.I. in De Bilt maar op een geheime locatie ergens in Nederland. Zo geheim, dat zelfs de organisatie deze nog niet kent. Gelukkig kunnen we wel rekenen op de hulp van weerballon-expert Richard Rothe, zodat in de ochtend van de ballonvossenjacht een goede locatie bepaald kan worden om er zo voor te zorgen dat de kans aannemelijk is dat de ballon in Nederland zal landen. En dan bij voorkeur niet in het IJsselmeer.

De organisatie heeft voor deze nieuwe opzet gekozen omdat de laatste jaren meer ‘peilers’ gebruik maken van computersimulaties en zo in de buurt van de te verwachte landingsplaats de ballon op gaan wachten. Door de oplaatplaats geheim te houden wordt het weer een écht peil-evenement, waarbij ieder team evenveel kans maakt. We hopen dus ook om dit jaar weer veel deelnemers te mogen verwelkomen bij de landingsplaats.

Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig om de sonde op dieet te zetten. Dit is gedaan door de bakenzender op 145.4500 MHz te laten vervallen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder die uitzendt op 145.4750 MHz. Ook kan gepeild worden op de ATV-zender die zal uitzenden op 1252 MHz.

Startten kan dus vanuit huis of een tactische plek ergens in het midden van het land. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om te verzamelen bij het K.N.M.I. in De Bilt, zoals enkele teams voorgaande jaren wel deden. Als deelnemers vooraf willen samenkomen kan dit bij Radio Club ’t Gooi in Hilversum, dat zijn deuren vanaf circa 10.00 uur zal openen.

4 gedachten over “De geheime oplaatplaats…”

 1. Goede ontwikkeling!
  Alleen bakenzender weglaten volgens mij slecht idee.
  Als ballon op de grond ligt niet meer te peilen omdat transponder dan niet werkt.
  Peilen op draaggolf van transponder kan, maar beter om toch een echte “vos” te hebben.
  Ik zou dan de ATV zender weglaten, dus helemaal terug naar de basis.
  Toch komt het niet alleen op peilen aan.
  Meteo kennis is een pré voor bepalen mogelijke oplaatplaats 🙂
  En dus ook mogelijke landingsplek.
  Meer spannend maken mbt peilen kan ook om ontkoppel moment te kunnen bepalen, net als jaren terug.
  Ook van invloed is bekendmaking door de organisatie waar de ballon geografisch zich ongeveer bevind.
  Geeft positief effekt voor aantrekken publiek, maar negatief effekt op het echte peilen, wat nu door de organisatie wordt beoogd.
  Echte peilen terug?
  Dan ook oplaatplek niet bekendmaken na het oplaten.
  Want dan kan alsnog mbv internet, software de mogelijke landingsplaats bepaald worden.
  Iedereen heeft een smartfoon ……
  Maar door de digitale media, en de analoge draadloze, zal toch deze lokatie snel worden “gespamd”
  Misschien ballonvos remote, via timer pas inschakelen op een bepaalde hoogte?
  Maak er een ARDF zender van 🙂 bv MO5

  Voorbeeld van ballonoplatingen en bijbehorende experimenten elders :
  http://earthtosky.net/
  https://www.facebook.com/earthtoskycalculus/

  Iedereen alvast veel suc6 op 10 september

  1. De oplaatplaats zal niet bekend gemaakt worden. Ook niet gedurende de vlucht. De transponder blijft in TX. Ook wanneer er geen signalen op de input wordt waargenomen.

 2. It will be very interesting to see the results this year and a secret launch site is a good plan.It will make the hunt more of a challenge and I am on sorry that I won’t be able to attend this year . However I will be working through the transponder again and also working the control station on HF and hopefully also via PI2NOS if conditions are good from my portable location JO00DS above Eastbourne.
  73 and good luck to all the teams.
  Ian G7HFS / PA3IKH

Reacties zijn gesloten.