Update 12.35: Joepie, een experiment!

Inmiddels schijnt de zon in de Bilt, joepie. Alhoewel het nog steeds prachtig rustig weer is hebben we enige horizontale luchtbeweging. Het rustige weer heeft ons zojuist doen besluiten tot een experiment:

1473590039944174200984In de afgelopen jaren is de lengte touw tussen de ballon en de sondes steeds een constante factor geweest. Het rustige weer staat dit jaar toe dat we met deze lengte kunnen experimenteren. De algehele lengte tussen ballon en sondes – met daartussen de parachutes, bedraagt dit jaar maar liefst 42 meter!

Na enig rekenwerk door het KNMI heeft dit tot gevolg dat de kans optimaal is voor rustiger camerabeelden, dat wil zeggen minder rotatie en slingeren. Ook is de lengte tussen de ballon en de parachutes strategisch gekozen; we hopen daarmee de kans te minimaliseren op eventueel verstrikt raken van ballonresten met de parachutes…