Meedoen is simpel…

Meedoen met de 38e Landelijke Ballonvossenjacht is simpel en kan op vele manieren. Door een verbinding te maken met PI4RCG via een van de repeaters of de HF-banden, door een bezoek te brengen aan de radiokelder of door zelf achter de ballon aan te gaan. De laatste is natuurlijk het leukste. En hiervoor is zeker geen geavanceerd doppler systeem nodig in een rijdend stekelvarken dat je auto is. Dat bewijst Remi, PD0RBO, die we dit jaar als nieuwe deelnemer verwachten te treffen bij de landingsplaats.

Remi heeft enkele maanden geleden een van de laatste fOKZboxen aangeschaft en geassembleerd. Met een 3D-printer werd het frontje van de behuizing geprint. Maar ook al heb je geen ‘peildoos’, iedere set met verzwakker kan gebruikt worden. En heeft je set geen ingebouwde verzwakker dan kun je er zelf een bouwen met een eenvoudig Pi-filter. Desnoods schakelbaar zoals Stan (PA8C) gedaan heeft.

Een 3D geprint frontje voor de fOKZbox
Een 3D geprint frontje voor de fOKZbox

Een antenne werd gebouwd van een oude rolmaat. Dat is ook nog eens een keer makkelijk op lengte knippen. Met wat stukjes (wederom 3D geprinte) plastic werden de hoekjes gemaakt en een handvat van de bouwmarkt zorgde voor de finishing touch om de antenne ook draagbaar te kunnen gebruiken.

Een rolmaat van 2-meter omgebouwd naar een antenne voor 2-meter.
Een rolmaat van 2-meter omgebouwd naar een antenne voor 2-meter.

De antennes is vervolgens in de auto gemonteerd om het eerste stuk te kunnen peilen. Diverse VHF-repeaters werden gebruikt om te kijken of dit tot het gewenste resultaat leidde. En zo geschiedde…

De meetlint-antenne ingebouwd in de auto
De meetlint-antenne ingebouwd in de auto

Remi is klaar voor de 38e Landelijke Ballonvossenjacht en zal naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst te zien zijn op de landingsplaats. Wie kunnen we nog meer verwachten als nieuwe deelnemer, zeker nu blijkt dat met bestaande en eenvoudige middelen een peil set-up in elkaar te bouwen is?

Een gedachte over “Meedoen is simpel…”

  1. hoi ,

    ik heb zelf ook die goede ontvanger gebouwd en het is een leuk ding met instelmogelijkheden voor het verzwakken van het signaal , de freq. in een geheugen te zetten zodat deze niet per ongeluk ontstemt raakt door tegen de afstemknop te stoten en er kan geselecteerd worden of je een varabrele pieptoon wild horen hoeveel harder of zachter het signaal wordt . de verzwakker kan handmatig , maar ook automatisch ingesteld worden . alleen de bouw is niet heel eenvoudig en kost toch wel verschillende uren werk , maar als je een probleem heb , willen ze je er evt. wel bij helpen . ( ik had een verbinding vergeten te solderen en dat zag ik niet zomaar , loepje nodig … hihi … maar uiteindelijk toch gevonden en m.b.v. van een signaalgenerator met toon de ontvanger afgeregeld en hij schijn nog best gevoelig te zijn nu ook .) maar het peilen zit hem toch in je eigen kracht en slimheid . oriëntatie en navigatie is wel een pre . ook wat geluk … hihi …

Reacties zijn gesloten.