Videozender naar 23cm

Ballonvossenjagers opgelet!

De afgelopen jaren is de organisatie geconfronteerd met diverse zendbeperkingen in de 13cm band. In goed overleg met de frequentiecoördinator van het  Agentschap Telecom is echter altijd een oplossing gevonden zodat de videozender op 2330 MHz vanuit de ballon kon zenden. Nu er ook permanente vergunningen uitgegeven zijn aan de primaire gebruikers kan het Agentschap Telecom de beschikbaarheid van frequentieruimte op 13cm niet langer garanderen en moeten we een nieuwe oplossing zoeken. Dit doen we door uit te wijken naar de 23cm band.

Na enig zoekwerk is er nog een 23cm Comtech module gevonden die als basis gaat dienen voor de nieuwe videozender. Deze is beschikbaar gesteld door Ton (PE1BQE) uit Amersfoort. Rolf (PE1PTP) heeft inmiddels software geschreven voor de controller die we gaan gebruiken. Ook wordt er druk geknutseld om het uitgangsvermogen van 50 mWatt (17 dBm) naar ruim 1 Watt (30 dBm) te brengen, zodat de ballon in ruimte omtrek te volgen is.

Deze diashow vereist JavaScript.

We zullen met ingang van dit jaar gaan uitzenden op 1252 MHz. Deze frequentie wordt door vrijwel iedere ATV-repeater gebruikt als analoge input. Er zal een nieuwe Cloverleaf antenne gebouwd worden zodat peilers recht onder de sonde de beelden ook goed kunnen ontvangen.

Hoe kan je de beelden zelf ontvangen?

Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Als je beschikt over een analoge satellietontvanger dan ben je al bijna klaar. De gevoeligheid van de meeste satellietontvangers is alleen niet erg goed omdat normaal gesproken een LNB met grote conversieversterking wordt gebruikt. Wil je een goede gevoeligheid, gebruik dan een geschikte voorversterker.

Voorbeelden van een voorversterker:

http://www.pe1rki.com/23cmpreamp.html

Klik om toegang te krijgen tot G4DDKVLNA2B3.pdf

Tenslotte is een geschikte antenne nodig. Een yagi voldoet doorgaans prima maar ook een quad antenne kan, mits je niet te ver uit de buurt bent, al voldoen.

12.30 Update: Inmiddels is de sonde de 7 kilometer…


http://www.w6pql.com/23cm_double_quad.htm