Het aftellen is begonnen…

Over een paar dagen is het zover en zal de Ballonvossenjacht 2014 van start gaan.
De organisatie is inmiddels druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Via dit bericht willen we graag een update geven over de stand van zaken.

Videobeelden ballon
Het was even spannend… Zouden we wel beelden vanuit de ballon kunnen uitzenden op 2330 MHz? Agentschap Telecom heeft maar liefst 4 vergunningen verstrekt aan primaire gebruikers op 14 september waardoor de band normaal gesproken ‘op slot’ is voor zendamateurs. Na intensief overleg met de frequentie coördinator kunnen we nu volmonds JA zeggen. We mogen 2330 Mhz gebruiken om de videobeelden vanuit de ballon te zenden en kunnen deze dus relayeren via PI6ATV.

Er zullen ook beelden uitgezonden worden vanuit het commandocentrum waar de organisatie zijn intrede neemt en we hopen natuurlijk weer dat het oplaten van de ballon ook live te zien is op ATV. Voor wie geen ATV-ontvanger heeft of buiten bereik van het ATV-relais woont zullen de beelden beschikbaar zijn via de stream van PI6ATV (zie links hiernaast).

Repeaters
De organisatie zalzal verbindingen maken op de 40-meter band en de repeaters PI3UTR en PI2NOS. Op de repeaters hebben de beheerders enkele aanpassingen gedaan zodat we een directe ingang hebben die prioriteit krijgt boven de reguliere ingangen. Zo zijn we er zeker van dat berichten van de organisatie altijd ongestoord doorgegeven kunnen worden aan de volg-ploegen die onderweg zijn.

De antenne van PI3UTR zal zoals gebruikelijk weer worden omgezet van 220 meter hoogte naar ruim 350 meter hoogte om het bereik nóg meer te vergroten; dat is nog eens 26 meter hoger dan de Eiffeltoren, die 324 meter hoog is als we alle antennes meetellen ;-).

Callsign
De organisatie gebruikt PI4RCG als callsign, de clubcall van RadioClub ’t Gooi van waaruit alle uitzendingen ook plaatsvinden. Verschillende teams van operators zullen vanuit de zogenoemde Radiokelder verbindingen maken en zorgen dat er zeer regelmatig een update uitgezonden wordt naar de volgers die onderweg zijn. Deze informatie wordt daarna tevens zichtbaar op de website, het Twitter account én op onze Facebook pagina.

Bezoek ons!
Omdat we gebruik maken van de Radiokelder van PI4RCG kunnen geinteresseerden een kijkje komen nemen naar onze bezigheden, al is het meedoen aan de jacht natuurlijk veruit het leukste! Operators moeten echter wel kunnen werken dus het is belangrijk om voor aankomst even via de frequenties te vragen of er ruimte is zodat het niet te druk wordt.

Prijzen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Er is voor ieder team dat meedoet aan de jacht én verschijnt aan de landplaats van de ballon ter plaatse een leuk aandenken beschikbaar. Aan de eerste, tweede en derde prijswinnaars zal een beker uitgereikt worden. Mocht de ballon geland zijn dan neemt het bereik natuurlijk behoorlijk af. De organisatie zal na enige tijd meer details over de landplaats bekend maken via de repeaters en op de 40-meter band, zodat mensen alsnog binnen bereik van de sonde komen. Het laatste stukje zal je natuurlijk nog wel zelf moeten peilen, dit gaan we dus belonen bij aankomst!

Het weer…
…is een o-zo-belangrijke faktor tijdens de ballonvossenjacht! Vanmiddag is even gesproken met onze rots in de KNMI branding, Richard Rothe, die inmiddels al 35 keer onze ballon heeft opgelaten! Richard weet ons te vertellen dat de huidige prognose prachtig peilweer voorspelt!

De temperatuur zal tussen de 20 en 24 graden bedragen waarbij het overwegend zonnig is en de hele dag droog blijft bij een windkracht 3, komend uit het oosten. Natuurlijk is het nog wat vroeg ten tijde van het publiceren van dit bericht om een exacte voorspelling te doen maar we houden jullie op de hoogte.

Doe je mee? Je hoeft niet in te schrijven, maar een klein berichtje op onze facebook pagina is natuurlijk hardstikke welkom! Het lijkt er op dat het ook dit jaar weer heel gezellig druk zal worden bij de landingsplaats!

5 gedachten over “Het aftellen is begonnen…”

Reacties zijn gesloten.