De route van de ballon

We hadden deze al wel op Facebook geplaatst, maar nu ook op de website: De route die de ballon dit jaar afgelegd heeft. De bereikte hoogte bedraagt 32 kilometer. De temperatuur op die hoogte is ongeveer -50 graden Celcius!

route_bvj_2015

4 gedachten over “De route van de ballon”

    1. De data komt niet (meer) beschikbaar. Dit heeft twee redenen:
      1) Zoals wellicht te zien is op de kaart, kampte de volgploeg met een defecte ontvanger. Daardoor is een groot deel van de data weg. Dit hebben we moeten reconstrueren om een goede map te maken. Vanaf Lelystad is een en ander weer goed gegaan.

      2) De data geeft (te) veel informatie weg over de stijg- en daalsnelheden. Leuk voor modellen en slimme software waar enkele teams gebruik van maken, maar het blijft een peiljacht. De organisatie heeft al enkele variabelen gewijzigd, onder andere door het gebruik van 2 nieuwe parachutes, om de landingsplaats niet te voorspelbaar te maken. Een pijler blijft beslist noodzakelijk.

      De uitleg is ook terug te luisteren in een QSO op de NOS vanochtend tussen 0830 en 0900 tussen PA1OKZ, PA3AKK, PE1PTP en ondergetekende.

      1. Randy, wat je nu zegt is dat QSO’s terug te beluisteren zijn van PI2NOS. Lijkt me in strijd met één en ander. Tenzij je het hebt opgenomen.

        Verder ben ik het niet met je eens, evenals Edwin PE5EDW.
        De data is voorgaande jaren wel vrijgegeven.
        Ik heb er een aantal, en met mij vele anderen, denk ik, dus wat is er zo geheim en speciaal aan deze keer?
        Om te kunnen bepalen waar een mogelijke landingsplek is, heb je genoeg andere informatie bronnen op het internet om dat te kunnen bepalen, meteo sites genoeg, en andere informatie bronnen.
        Waar de ballonvos terecht komt is van een aantal factoren afhankelijk, ondermeer de daalsnelheid. Het ene jaar is deze meer of minder dan de vorige keer.
        Deze keer was wel heel snel, 32km in 35 minuten, terwijl er in een voorgaand jaar 28km in 45 minuten werd overbrugt.
        De jagers weten niet welk gewicht de ballon omhoog moet trekken, dat weet alleen het BVJ team En Richard Rothe.
        De laatste bepaalt uiteindelijk afhankelijk van de weersomstandigheden wat het vulgewicht van de ballon moet worden, neem ik aan.

        Je kunt uit de getwitterde gegegevens de gemiddelde stijgsnelheid en daalsnelheid berekenen, dus daarvoor heb je absoluut de gps gegevens niet nodig.
        Een grafiek in 3D op Google Earth met grondtrajekt is gewoon leuk om te bekijken, en voor de jagers een controle en bevestiging hoe nauwkeurig hun peilingen waren.
        Dus voor hen ook een leertrajekt en een aanzet voor mogelijke verbeteringen, aanleren peiltechnieken, ook voor nieuwe jagers.
        Als het echt op peilen aankomt, dan moet het BVJ team ook niet meer twitteren waar de ballon ongeveer uithangt en op welke hoogte.
        Dus daarmee wordt je argument gelijk ontkracht, naar mijn mening.

        Mijn verwachting op zaterdagavond 22:00 was dat de ballonvos in de buurt van Sloten terecht zou komen, met een grote kans op een waterlanding in een meer.
        Mijn interesse in de gegevens hebben ten eerste het doel om vanuit mijn interesse in meteo te zien hoe de ballon zich gedraagt op de verschillende hoogtes bij stijgen en bij dalen.

        Aangezien de vos aan een ballon hangt en dus omhoog en naar beneden gaat, is kennis van meteo gewoon meegenomen en dus een spinoff van de ballonvossenjacht.
        Misschien krijgen (nieuwe) radio amateurs dan meer inzicht in het één en ander, want er zijn vele faktoren die bepalen hoe radio golven zich gedragen in de vrije ruimte.
        Het weer is er één van, denk bv aan inversies op 2m, 70cm.

        73, Peter PB2RDF

Reacties zijn gesloten.